poniedziałek, 25 stycznia 2021

Olini - na zdrowie!

Dziś na blogu wycieczka do Olini, gdzie zdrowie płynie szeroką rzeką olejów, zakwasów czy syropów. I nie tylko!

Olini to niewielka rodzinna olejarnia, która swoją przygodę ze zdrowymi produktami rozpoczęła właśnie od olejów. 

Dziś, zaglądając na ich stronę, można się poczuć jak w sklepie ze zdrową żywnością. I to w sklepie z szerokim, niezwykle ciekawym asortymentem. Wciąż kręcę się pomiędzy wirtualnymi półkami na których stoją produkty Olini. 

Znalazłam tu tłoczone na zimno oleje o fantastycznych właściwościach, oliwę z oliwek  (oczywiście extra virgin) naturalne octy będące źródłem tych dobrych bakterii, mikro i makroelementów, żywych enzymów czy fitozwiązków. 
W głębi dostrzegam niepasteryzowane napoje probiotyczne czyli zakwasy, soki i syropy, masła (krem z migdałów mmmm!) miody oraz ziarna. Jest też dział z olejami kosmetycznymi i mydłami. 


Bądź częścią Rodziny Olini!

Nasza przygoda zaczęła się od oleju lnianego. Tłoczonego najpierw na próbę, tylko dla nas, potem dla przyjaciół, sąsiadów, aż w końcu dla całej najbliższej okolicy. Tłocząc olej samodzielnie odkryliśmy, że może świetnie smakować, że bardzo różni się od tego, który do tej pory znaliśmy ze sklepów oraz, że zaskakująco miło się o nim gada.

Tłoczenie i rozmowy o zdrowych olejach roślinnych do dziś wychodzą nam najlepiej. Sami nie wiemy kiedy nasza mała olejowa rodzina rozszerzyła się na całą Polskę.

ak w każdej kochającej się rodzinie u nas każdy musi się poczuć zaopiekowany i u siebie. Dlatego dzielimy się z Wami wszystkim, co wiemy o odporności, możecie z nami pogadać o diecie, jesiennym przeziębieniu, BLW i alergii.

Dzięki tym rozmowom sami wiemy więcej i więcej. Dzielicie się z nami recepturami na zdrowe mikstury, razem szukamy sposobu na zimową odporność, wiemy, jak najlepiej podać olej z czarnuszki i jaki polski smakołyk najbardziej ucieszy krewnych z zagranicy.

Tworzycie tę rodzinę z nami, polecając nas bliskim, wystawiając nam przecudowne opinie i wysyłając zdjęcia, które my kolekcjonujemy, jak prawdziwe rodzinne pamiątki.

W zamian za to my mamy dla Was zawsze czas i uśmiech. Sprawy staramy się upraszczać, a nie niepotrzebnie komplikować. Chcemy żeby było Wam u nas miło, fajnie i bezpiecznie - jak w domu najbliższych przyjaciół, do którego chce się wracać.



Olej z czarnuszki

Tego oleju nie znajdzie na półce w Olini. Dlaczego? Bo jest tłoczony zawsze na świeżo, na zamówienie klienta. Tłoczony na zimno w temperaturze nieprzekraczającej 35 °C.

Jakie ma właściwości?

Olej z czarnuszki charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych (olej z czarnuszki zawiera 83,93 % kwasów tłuszczowych nienasyconych - to robi wrażenie!). Aż 59,52% stanowią tłuszcze wielonienasycone do których należą kwasy tłuszczowe omega-6 (kwas linolowy (LA)). Kwas linolowy stanowi 57,08% kwasów tłuszczowych, pozostałe 2,44% stanowi kwas alfa-linolenowy (ALA) czyli omega-3. 


Olej ten wzmacnia układ odpornościowy, ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. szczególnie polecam go jesienią i wczesną wiosną, gdy tak łatwo o przeziębienie czy grypę. 
Wpływa na regenerację wątroby (ciekawe czy można podawać go psiakom?) poprawia też działanie układu trawiennego. Dba o serce, obniżając ciśnienie tętnicze, regulując poziom cukru we krwi i cholesterolu.

Olej lniany

On również nie czeka w gotowości aż ktoś go kupi, Olini tłoczy go na zimno na zamówienie. Jest nierafinowany i nieoczyszczony, czyli najlepszy!

Właściwości oleju lnianego

Olej lniany charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, zawiera wysoką zawartość tłuszczów wielonienasyconych.

Skutecznie obniża poziom "złego" cholesterolu we krwi, wykazuje działanie przeciwzapalne. Poprawia pamięć i koncentrację, wpływa na skórę.



Ocet porzeczkowy

Przepyszny ocet powstały w wyniku naturalnej, powolnej fermentacji dojrzałych czarnych porzeczek. Lekko kwaśny, octowy smak oraz aromat porzeczek przywołują wspomnienie lata. Naturalnie mętny, niefiltrowany, powstaje w pełni naturalnie, bez dodatku drożdży czy konserwantów. To idealny składnik wielu diet gdyż jest niskokaloryczny.. Znakomity do wszelakich marynat i dressingów dla mięs i sałat. Szczególnie polecam go w postaci napoju, z wodą, lodem i plasterkiem cytryny. 

Właściwości

Owoce czarnej porzeczki to nie tylko ogromne bogactwo witaminy C minerałów i pektyn, ale przede wszystkim flawonoidów, dzięki którym zwane są one "eliksirem młodości". Od dawna czarna porzeczka doceniana jest w medycynie naturalnej oraz dietoterapii. Spożywanie tych owoców w różnej postaci polecane jest na wsparcie krążenia, poprawę odporności oraz opóźnienie procesu starzenia.

Ocet porzeczkowy to bogactwo witamin, pektyn oraz żywych kultur bakterii.


Zakwas z buraków

To żywy, niepasteryzowany, w 100% naturalny napój probiotyczny. Powstaje w trakcie naturalnej fermentacji buraków. Posiada bogaty, lekko kwaskowy smak. To pyszny i zdrowy napój, który w świetny sposób wzbogaci dietę w naturalne kiszonki. Zakwas to ciekawa propozycja również dla jadłospisu dziecka.

Właściwości

Proces kiszenia zwiększa biodostępność składników odżywczych obecnych w surowych warzywach oraz sprawia, że wzrasta zawartość witamin z grupy B oraz witaminy C, a związki antocyjanowe, nieocenione w profilaktyce chorób układu pokarmowego i krwionośnego, ulegają utrwaleniu. Jednocześnie fermentacja pozwala usunąć szereg niepożądanych substancji takich jak cyjany i tioglikozydy.

Zakwas z buraków wzmacnia odporność organizmu i pomaga budować prawidłowej flory jelit. 
Szczepy bakterii, (powstałych w trakcie fermentacji) chronią przed grzybicami, wykazują także silne działanie przeciwwirusowe, przeciwalergiczne i antybakteryjne. 

Oczyszcza organizm poprzez wspomaganie pracy nerek i wątroby, pomaga w walce z anemią (potwierdzam, buraki mają moc większą niż żelazo w tabletkach)


Syrop z malin

Syrop z malin to pyszny głęboki malinowy smak i aromat owoców w słodkiej odsłonie. Tłoczony ze świeżych, dojrzałych polskich malin. Wspaniale smakuje rozcieńczony z wodą lub sokiem, a wymieszany z olejem z czarnuszki to najczęstszy patent rodziców na wzmocnienie odporności swoich maluchów. 
Do jego produkcji dodawany jest jedynie cukier, nie zawiera konserwantów i barwników, dzięki czemu idealnie oddaje walory świeżych owoców. Poddany delikatnej pasteryzacji pozwala cieszyć się smakiem lata przez okrągły rok!


Właściwości

Kto nie zna syropu z malin i jego niezaprzeczalnego działania na przeziębienie? Rozgrzewa, ma działanie przeciwgorączkowe. 

Dzięki zawartości żelaza i miedzi wzmacnia organizm. Ma właściwości przeciwmiażdżycowe, obniża ciśnienie i wzmacnia serce. 

Zawiera przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki, które sprzyjają powstawaniu nowotworów. 
Wzmacnia odporność organizmu i działa przeciwbiegunkowo.


Miód rzepakowy z jeżyną

Miód rzepakowy to ponoć najsłodszy miód jaki produkują pszczoły. W połączeniu z kwaśną jeżyną stanowi zgrany duet, który świetnie się sprawdzi jako zdrowa alternatywa owocowej konfitury. Idealny do porannej owsianki, jogurtu lub pieczywa. Smakuje także solo! Składa się w 90% z miodu rzepakowego oraz z 10% owoców jeżyny.

To przepyszne połączenie kwaśnej jeżyny i słodkiego kremowanego miodu rzepakowego. Ten owocowo - miodowy duet świetnie do siebie pasuje i się uzupełnia. Liofilizowane jeżyny zachowują pełnie swoich właściwości i pyszny, kwaśny smak, który gasi słodycz miodu


Właściwości

Leśne jeżyny, zwane także jako ostrężyny lub ożyny od wieków wykorzystywane były do produkcji soków, konfitur i nalewek znanych ze swoich właściwości przeciwdziałających drobnym przeziębieniom czy infekcjom, szczególnie gardła.

Spożywanie jeżyn polecane jest wszystkim tym, którzy chcą zadbać o swój układ krwionośny, mięsień sercowy i układ moczowy. Owoce te w połączeniu z miodem (bogatym w cukry proste) będę orężem w trosce o zdrowe serce.

Miód rzepakowy pomaga przy zgadze, wrzodach żołądka czy wzdęciach. Sprawdzi się też przy alergiach i nieżytach  dróg oddechowych.


Koniecznie zajrzyjcie do sklepu internetowego Olini. Zdrowy zawrót głowy gwarantowany!

Pozdrawiam, Aga

9 komentarzy:

  1. Zakwas buraczany bardzo lubię. Widzę że co raz więcej ludzi zaczęło je doceniać.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Olej lniany znam i bardzo lubię ;) miód rzepakowy z jeżyną musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam wcześniej tej marki, ale kusi mnie zwłaszcza miód:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olej z czarnuszki to mój must have - od jesieni razem z córką robimy sobie kurację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Olej z czarnuszki to mój must have - od jesieni z córką robimy sobie kurację :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Stosujemy, kochamy i zawsze będziemy stosować. U nas na co dzień olej z czarnuszki

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczerze to skuszę się na ten miód. A olej z czarnuszki to ja uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie znałam wcześniej tej marki :) na pewno do nich zajrzę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kurcze, same cuda! Miód rzepakowy z jeżyną to bym chciała :D mniam!

    OdpowiedzUsuń

Nie zostawiaj komentarzy w stylu "zapraszam do mnie", linków do bloga etc. Mój blog to nie miejsce na czyjąś reklamę.
Dziękuję :)