Jakiś czas temu trafił do mnie olej kokosowy ze strony olejkokosowy.pl
Wpadł w przepastne czeluści lodówki i zapomniałam o nim. O wstydzie. Całkiem niedawno porządkując lodówkę natknęłam się na słoik i pełna wyrzutów sumienia jak kosz po sprzątaniu lodówki pełny wyschniętych ogórków czy twardej jak kamień kiełbasy postanowiłam - używam!
Wpadł w przepastne czeluści lodówki i zapomniałam o nim. O wstydzie. Całkiem niedawno porządkując lodówkę natknęłam się na słoik i pełna wyrzutów sumienia jak kosz po sprzątaniu lodówki pełny wyschniętych ogórków czy twardej jak kamień kiełbasy postanowiłam - używam!
I użyłam. Nie raz, nie dwa. Zużyłam do ostatniego pachnącego kokosem okruszka. Został słoik i moje wrażenia. Ciekawi? :)
Kilka słów od producenta
Palma kokosowa nazywana jest "drzewem życia". Kokosy zawierają wiele składników odżywczych,
a także leczniczych. Olej kokosowy tłoczony na zimno pozyskuje
się z miąższu kokosa poprzez jego mechaniczne wyciśnięcie. Olej ten charakteryzuje się
naturalnym, typowym dla kokosa, smakiem i zapachem (dla odróżnienia postać rafinowana
jest praktycznie bezwonna). W temperaturze do +25°C występuje w postaci stałej,
przypominając na pierwszy rzut oka smalec.
Cechą wyraźnie różniącą ten olej od pozostałych tłuszczów
jest niższa kaloryczność. Kwasy tłuszczowe oleju kokosowego zbudowane
są z łańcuchów średniej długości, co przekłada się na to, że tłuszcz
jest zamieniany na energię, a nie – jak w przypadku długich łańcuchów
nasyconych kwasów tłuszczowych – magazynowany w postaci złogów i
niechcianych zapasów. Zatem spożywanie oleju kokosowego powoduje utratę
zbędnych kilogramów.
Jest stosowany w przemyśle spożywczym. Z powodzeniem
można go używać do smażenia, pieczenia i gotowania różnych potraw.
Nadaje się do deserów, sałatek, sosów i chleba.
Znakomicie sprawdza się przy smażeniu potraw, ponieważ
można go podgrzać do bardzo wysokiej temperatury; jest doskonały do
smażenia warzyw, konsystencja masła natomiast powoduje, że świetnie
sprawdza się jako dodatek do pieczywa, a także idealnie zastępuje masło w
pieczeniu.
Olej kokosowy znajduje również zastosowanie w kosmetyce
jako krem, balsam, maseczka. Z powodzeniem możemy stosować go
bezpośrednio na całe ciało, efektem są elastyczna skóra i błyszczące
zdrowe włosy. Stosowany systematycznie spowalnia proces starzenia się
skóry.
źródło olejkokosowy.pl
Pojemność: 0,2 kg; 1kg
Cena: 18zł (0,2kg) 75zł (1kg)
Do kupienia KLIK
Moja opinia
Olej kokosowy to dla mnie żadna nowość. Znam, lubię i stosuję z powodzeniem od kilku lat. Na początku tylko na włosy, potem na ciało. Gdy moje włosy zwiększyły swą porowatość i olej przestał im pomagać, używałam go na końcówki w celu zabezpieczenia. A latem na wilgotne ciało zaraz po prysznicu- mmm :)
Ten olej jednak zaskoczył mnie. Zapachem. Pachnie przepięknie kokosami, dość intensywnie. Moje poprzednie oleje albo w ogóle nie pachniały albo nuta kokosowa była bardzo subtelna. Ten to czysty kokos.
Dlatego tym razem, po kilku użyciach kosmetycznych, postanowiłam wykorzystać go kulinarnie ;)
Olej został wykorzystany i nawet nie protestował. Zaś jedzenie.... kurczak, schabowe, placuszki, naleśniki... poezja. Kokosowa rzecz jasna.
Jak najbardziej polecam :)
pozdrawiam
Aga
Jeśli pachnie tak pięknie kokosem to już go lubię :D
OdpowiedzUsuńpięknie <3
Usuńteż używałam:)) na włosy nie bardzo mi pomagał, ale ciało nim posmarowane pachnie cudnie! szczególnie, że lubię kokosanki:D
OdpowiedzUsuńpewnie Edytko masz wysoko porowate włoski
Usuńmoje włosy wolą lżejsze oleje, ciało też ;-)
OdpowiedzUsuńprzecież kokos nie jest jakiś ciężki :)
UsuńUwielbiam jego zapach! Do tej pory miałam olej Sunniva med, ale kupiłam go za drogo. Potem natknęłam się na stronę producenta efavit.pl i tam znalazłam cały litr za 50 zł. Teraz nieco zdrożał, ale i tak warto. Natomiast chciałabym przetestować ten, o którym Ty piszesz w celu sprawdzenia, czy czymś się różnią. Bo ten od Efavitu niczym się nie różnił z Sunnivą, a ten drugi kosztował 10 zł za 50 ml, więc różnica w cenie jedynie, ale jaka kolosalna.
OdpowiedzUsuńKorah, ja do tej pory kokos kupowałam na ZSK czy mazidlach, raz w sklepie ze zdrową żywnością. Ten pachnie najbardziej intensywnie
UsuńMoje włosy go pokochały, czas sprawdzić, czy pokocha i podniebienie :)
OdpowiedzUsuńna pewno :) do tego jest mniej kaloryczny niż inne oleje, polecam :)
UsuńKupiłam sobie olej kokosowy, ale jeszcze nie miałam okazji przetestować. Ale ja go kupiłam bardziej z myślą o kuchni niż pielęgnacji :)
OdpowiedzUsuńjak najbardziej w kuchni się sprawdzi :)
UsuńJa także używam oleju kokosowego na włosy i jako smarowidło do ciała.
OdpowiedzUsuńTyle, że mój niestety nie pachnie, jest więc rafinowany. Czy jego działanie może być przez to słabsze? Następnym razem skuszę się na ten opisywany przez Ciebie, chciałabym wykorzystać go także w kuchni.
Strefo Zmysłów, też miałam rafinowany i faktycznie prawie nie czułam woni kokosa. Czy gorszy... na włosy może być
UsuńJaki zbieg okolicznosci! Wlasnie dzis dostalam paczuszke z olejem kokosowym :) Pierwsze wrazenia - rewelacja!
OdpowiedzUsuńmiłego używania w takim razie :)
UsuńMusi pachnieć pięknie ;]
OdpowiedzUsuńcudownie :)
UsuńUżywam oleju kokosowego już od dawna i jest praktycznie niezbędny w mojej pielęgnacji włosów. Najwyższy czas sprawdzić jego inne zastosowania :)
OdpowiedzUsuńspróbuj koniecznie :)
UsuńAż mi smaku narobiłaś na kurczaka w sosie carry z mlekiem kokosowym.... argh. A akurat nie mam! No nic... pocierpię ;)
OdpowiedzUsuńszybciutko do sklepu :))
UsuńNarobilas mi smaka!!!juz czuje potrawy pachnace kokosem...mniam!musze go kupic:)
OdpowiedzUsuńkup, olej kokosowy jest mniej kaloryczny i ma wyższą temp topnienia, warto naprawdę.
UsuńAgus, czy potrawy smażona na tym oleju przejmują smak kokosa ? jesśli tak czy jest on bardzo intensywny czy raczej delikatny?
OdpowiedzUsuńOd dawna ostrzę zeby na kokosa i jakos sie nie udawało ale skoro Ty polecasz ten to do podjęcia decyzji jestem coraz bliżej :)
pozdr
P.
PaniPa, tak bardzo nie przechodzą tym kokosem, wczoraj robiłam kurczaka w miedzie z olejem kokosowym i ziemniaczki smażone na kokosie, aromat niezwykle subtelny. Bardziej dla samych efektów zdrowotnych sięgam po tej olej niż dla późniejszego intensywnego zapachu potraw
Usuń